Så funkar det

ROTAVDRAG

Få ut mer av ditt renoveringsprojekt med rotavdrag

Rotavdrag är en förmån för privatpersoner som syftar till att minska kostnaden för renoveringar och hantverksarbete i ens bostad. Genom rotavdraget kan man dra av 30 procent av arbetskostnaden från skatten när man anlitar yrkespersoner för att utföra olika arbeten inom ramen för ROT (Reparation, Om- och Tillbyggnad).

För att dra nytta av rotavdraget krävs att den anlitade hantverkaren har F-skatt. Denna förmån tillåter att hantverkaren drar av 30 procent av arbetskostnaden direkt från fakturan. Det är ett enkelt sätt för privatpersoner att få ekonomisk lättnad för reparationer eller förbättringar i sin bostad.

Från och med år 2023 är det möjligt att dra av upp till 50 000 kronor per person och år med rotavdraget. Om bostaden ägs av fler än en person kan detta belopp utökas till totalt 100 000 kronor per år för samtliga ägare. Det är dock viktigt att komma ihåg att det maximala avdragsbeloppet gäller för både ROT och RUT tillsammans och enbart för arbetskostnaden.

Rotavdraget höjs under 2024

Under 2024 höjs rotavdraget för privatpersoner till 75 000 kronor eller 30 % av hantverkarens arbetskostnad vid bostadsrenoveringar, från den tidigare gränsen på 50 000 kronor. Den ökningen, som träder i kraft den 1 juli 2024, ger en bättre skattereduktion och gör renoveringsprojekt mer ekonomiskt fördelaktiga.


Vår partner Bra Ekonomi ser till så att alla underlag är i sin ordning

Bra Ekonomi Linköping